Rezervacija:

Prihod:

Nočitve:

Terme Krka Krka
Nazaj Domov Natisni

Pogosta vprašanja

Kemični piling

Kratek opis posega

Uporaba različnih, skrbno izbranih kemikalij zs odstranitev vrhnjega sloja kože in s tem izbris finih gubic, sončnih peg, brazgotin, ki ostanejo po aknah in podobnih nepravilnosti.

Možne kombinacije z ostalimi posegi

Injiciranje dermalnih polnilcev in botulin toksina.

Variacije in tehnike

Prilagajanje koncentracije preparatov glede na želeno delovanje: povrhnji, srednje globok ali globok piling;

Prilagojena izbira različnih preparatov.

Trajanje posega

15-30 minut

Po posegu

Odvisno od globine pilinga: od nekaj dni do teden dni. Možna je oteklina, pordelost, lupljenje, rosenje, zategovanje, srbenje, pikajoč in pekoč občutek.

Bolečina

Zmerna

Možni zapleti

Hiperpigmentacija, brazgotinjenje, občutljiva koža

Anestezija

Hlajenje z obkladki, regionalna blokada živcev, sedacija

Hospitalizacija

Ambulantni poseg

Trajanje rezultatov

Poseg ni trajen: zaradi nadaljnjega staranja kože poseg ponavljamo.

Cena posega

70 EUR

 

Kaj je kemični piling?
Kemični piling je tehnika apliciranja različnih kemikalij obraz; učinki so rejuvenacija - pomladitev kože ter ublažitev stanj, kot so hiperpigmentacije, akne ali rosacea. Kemični piling je kontrolirano luščenje dela plasti povrhnjice kože z namenom pospeševanja njene naravne obnove. Rezultat je pomlajena in polepšana koža.

Za katere nepravilnosti je primeren kemični piling?
Uporaba različnih vrst kemikalij in izbor različnih globin delovanja omogočata zelo raznolike rezultate. Običajno se metoda uporablja za korekcijo finih gubic, sončnih peg, aken, brazgotin, za pomladitev starajoče se kože, za izboljšanje kvalitete kože pri kadilcih in kože, poškodovane od sonca. Pri pomladitvenih namenih je treba upoštevati, da kemični piling kože ne napne tako učinkovito, da bi lahko nadomestil metodo facelift.

Kako deluje?
Kemični piling nadzorovano olušči vrhnje plasti kože - podobno kot sončne opekline, le da to povzroči brez škodljivega ultravijoličnega sevanja. Lahko ga uporabimo ciljano na območjih z gubicami, na primer okoli oči (vranje nožice) ali ust (ustnični rob) ter na licih ali širše po celem obrazu in vratu.

Ali ga lahko uporabljamo tudi na telesu?
Da – na določenih predelih. Kemični piling lahko uporabimo na izpostavljenih mestih drugod po telesu, kjer je koža poškodovana in utrujena od sonca. Tipični primeri so roke in dekolte.

Katere kemikalije se uporabljajo pri posegu?
Za doseganje različnih rezultatov terapije in različnih globin delovanja uporabljamo več vrst kemičnih raztopin. Za površinsko terapijo uporabljamo laktozno kislino, glikolno kislino (do 35%), salicilno kislino te rfitično kislino. Za površinski peeling je primerna tudi triklorocetna – TCA kislina v koncentraciji do 20%. Globlji peeling izvajamo s pomočjo glikolne kisline (do 70%), TCA kisline (nad 25%) ter fenola.

Moramo kožo pred pilingom pripraviti?
Priporočljivo je, da na koži 4 do 8 tednov pred dejanskim kemičnim peelingom uporabimo poseben preparat, ki pripravi koži na terapijo, zmanjša tveganje za nastanek rjavih pik (hiperpigmentacije) in vpliva na pospešen proces celjenja. Kupimo ga lahko v Termah Dolenjske Toplice. Pred terapijo se izogibamo soncu, uporabljamo pa tudi retin-A, hidroquinon 4%, glikolno kislino in antioksidantov. Na prvem posvetu boste seznanjeni s tem, katere učinkovine so za vašo pripravo najprimernejše. Priprava na poseg je potrebna zlasti pred globljimi pilingi.

Kako poteka kemični piling?
Poseg se začne s temeljitim čiščenjem kože. Sledi nanos pilinga. Odvisno od uporabljenih učinkovin, je nekatere treba po določenem času nevtralizirati (glikolna kislina). Pri vseh pilingih, razen pri najbolj povrhnjem, se vmes pojavi občutek žgoče kože, ki pa hitro mine. Med posegom pekoč občutek blažijo hladni obkladki in ventilatorji, po posegu pa hladilni in vlažilni obkladki, ki vam jih nanese kozmetičarka v Termah Dolenjske Toplice. Ustrezne obkladke si po posvetu s kozmetičarko priskrbite tudi za nego v dneh, ki sledijo.

Je poseg boleč?
Med nanosom kemičnega preparata lahko občutite pekočo ali zbadajočo bolečino. Tip anestezije, ki zdravnik uporabi za preprečitev bolečin, je odvisen od globine terapije in vašega bolečinskega praga. Pri manj obsežni površinski terapiji si kožo hladite s pomočjo majhnega ventilatorja v roki.

Čas trajanja kemičnega peelinga je odvisen od obsega področja kože, ki ga želimo obdelati, od števila nanosov preparata in vaše tolerance bolečine. Piling celega obraza lahko traja od 5 do 20 minut, lahko pa tudi več. Takoj po nanosu kemične raztopine se na obraz lahko položijo hladni obkladki in vlažilne obloge. Tako nego vam lahko pripravi kozmetičarka v Termah Dolenjske Toplice.

Lokalni antestetiki v obliki krem se pri kemičnem peelingu ponavadi ne uporabljajo, ker povzročajo skrčenje krvnih žilic na mestu pilinga, zato je težko spremljati, kaj se dogaja z obdelovano kožo, kako koža reagira na preparat in do kakšne globine kemikalija deluje.

Kakšni so možni zapleti?
Zapleti so pri izkušenem zdravniku zelo redki. Če se pojavijo, so v obliki vnetja, spremembe barve kože in brazgotinjenja.

Kakšna je koža takoj po pilingu?
Odvisno od tipa pilinga. Običajno je koža nekaj časa pordela. Ko rdečica mine, se koža lahko začne luščiti, pojavita se lahko občutek zategovanja in srbenje. Te posledice se umirijo v 4 do 7 dneh – odvisno od globine posega. Priporočam, da si izberete kratkek oddih v Termah Dolenjske Toplice, kjer vam pomagajo z nego kože za hitrejšo regeneracijo ter zagotovijo intimo.

Kako koža po posegu okreva?
Okrevanje po posegu ni posebno boleče. Močnejša bolečina je lahko znak vnetja. Če se pojavi, se posvetujte z zdravnikom!

Takoj po pilingu se vam bo koža zdela temnejša (kot bi bila umazana), vse pike na koži bodo bolj izrazite. Pojavi se lahko občutek napete kože. Oteklina obraza lahko traja do enega tedna, na obrazu se pojavijo rumenkaste kraste in rosenje kože.

Odvisno od globine pilinga se lahko v 3 do 5 dnevih po posegu pojavi dodatno luščenje prizadete kože. Pri blagem površinskem pilingu ne bo prišlo do tako obsežnega in očitnega luščenja kože kot pri globljih pilingih, kjer okrevanje lahko traja tudi več tednov. Med postopkom celjenja se lahko pojavljata srbenje in zbadajoč občutek. V tem primeru vam v estetski ambulanti predpišemo steroidno mazilo ali antihistaminik za umiritev simptomov celjenja.

Zelo pomembno je, da kože med celjenjem ne luščite, praskate ali kako drugače poškodujete. Med spanjem si lahko na roke nataknete rokavice in se tako izognete spontanemu, nezavednemu praskanju prizadete kože. Če kožo luščite sami, lahko pride do pojava trajnih in obsežnih brazgotin. Kemično obdelano kožo lahko spirate z raztopino jabolčnega kisa ali z obkladki z blagim milom, kar omogoči odstranitev stare, odmrle kože in ohranitev čiste nove spodnje plasti kože.

Zaradi okrevanja je priporočljivo poseg povezati z oddihom v Termah Dolenjske Toplice, kjer vam je na voljo vso udobje in intima, ki jo potrebujete v teh dneh. Kozmetičarka vam bo tudi svetovala, kako negujete občutljivo kožo in vas oskrbela s vlažilnimi in hladilnimi maskami. Morebitne otekline vam bo preprečila z limfno drenažo.

Kako negujemo kožo po kemičnem pilingu?
Kožo po posegu ohranjajte vlažno in je ne izpostavljajte soncu. Če se sončnim žarkom ne morete izogniti, kožo zaščitite s kremo z ustreznim zaščitnim faktorjem in s pokrivali, saj lahko sicer pride do neželenega luščenja kože, pojavijo se lahko hiperpigmentacijske lise in brazgotinjenje prizadete kože.

Po posegu je priporočljiv obisk kozmetičarke v Termah Dolenjske Toplice. Svetovala vam bo ustrezne vlažilne maske in hladilne obkladke, ki omilijo rdečino, oteklino in občutek zategovanja. Z njo se posvetujte tudi o dolgotrajnejši ustrezni negi.

Ali so rezultati dolgotrajni? Je potrebno poseg ponavljati?
Ob pravilni oskrbi lahko učinki trajajo mesece in leta. Učinki globljih pilingov trajajo dlje kot učinki površinskih pilingov, ki jih za dosego optimalnih rezultatov ponavljamo. Ponovimo jih v času od 2 do 4 tedne, vendar pa so učinki opazni že po prvem posegu, še posebej, če sočasno uporabljamo kreme z glikolno kislino. Kupite jo lahko v Termah Dolenjske Toplice.

Kdaj se lahko vrnemo k normalnim aktivnostim?
Po povrhnjih pilingih po enem ali dveh dneh, saj ne zahtevajo časa za okrevanje, po globljih pilingih pa se lahko k običajnim socialnim aktivnostim vrnemo po daljšem času – po tednu dni oz. od poteka okrevanja.

Kateri pilingi so primerni za posamezno težavo?
Piling z glikolno kislino je posebej primeren za obdelavo aknaste kože, povrhnji TCA piling za neenakomerno pigmentirano kožo, piling s fitično kislino je priporočljiv, ko želimo kožo osvežiti, a si ne moremo privoščiti dolgega okrevanja. Pravi izbor vam na pregledu in posvetu priporoči zdravnik.

 

Priporočamo

Organska kozmetika

Organska kozmetika

NOVO: Vrhunska organska kozmetika Susanne Melchiorsen je prvovrstna hrana za vašo kožo. Tako naravna, da bi jo lahko jedli.

Več »

Odstranjevanje nenevarnih izrastkov z radiofrekvenco

Odstranjevanje nenevarnih izrastkov z radiofrekvenco

PELLEVÉ upari znamenja, bradavice, zatrdline s kože – brez brazgotine

Več »

Glajenje gub PELLEVÉ

Glajenje gub PELLEVÉ

Učinek je viden že po prvem obisku

Več »